Om oss

Skrevet av Børge Johnsen

Etter å ha jobbet i IT-bransjen i mange år, så jeg selv med mine egne øyne hvor mye elektronisk avfall som ble skapt av «bruk og kast»-mentaliteten vi har her i Norge. Datamaskiner som var blitt noen år, og kanskje ikke var like raske som de nyeste modellene, ble skiftet ut, og datamaskiner som kanskje var litt slitt, men fortsatt var helt ok ble sendt til resirkulering. Eller resirkuleringsom vi gjerne kaller det i DigiAid. Hermetegn kommer kjapt opp i luften når ordet resirkulering nevnes. Tanken med gjenvinning er selvfølgelig god, men i så altfor mange tilfeller sendes brukt, men helt brukelig, datautstyr til fattige land for å brennes, hvor kun de edle metallene gjenbrukes og resten av plasten og maskinen blir omgjort til CO2 og giftige gasser som spyr ut i atmosfæren. Eller at datautstyret bare blir dumpet i internasjonalt farvann og gjort om til mikroplast istedenfor og forsøpler havet og skader marint liv. Dette var noe som plaget meg dypt, men jeg visste ikke helt hva jeg som enkeltperson kunne gjøre med det. En dag hørte jeg om et lite team som skulle dra til en liten fjellandsby i Nepal for å sette opp internett og hjelpe landsbyen. Jeg spurte umiddelbart om jeg kunne bli med på prosjektet, og tilbød å ta med noen bærbare maskiner som kunne brukes til å få tilgang til internett med. Det ble tatt godt imot, og sammen dro vi langt, og lenger enn langt til Nepal og opp 4900 meter opp i Himalaya-fjellene til landsbyen Tamagi for å gjennomføre arbeidet. Hele prosjektet ble en stor suksess med 15 Mbit nedlastingshastighet og med 3 datamaskiner som kunne aksessere internett og dermed all verdens kunnskap og gi helt nye muligheter for innbyggerne i landsbyen. Da vi kom tilbake til Oslo igjen ble DigiAid offisielt grunnlagt. En liten, men viktig start for både miljøet og barn og unge som ønsker å lære og tilegne seg kunnskap så de kan bedre sine egne liv. Alt med hjelp fra hva vi i Norge anser som søppel.

Siden oppstarten i 2014 har DigiAid hatt 49 mer eller mindre vellykkede prosjekter rundt om i verden og hjulpet hundrevis av mennesker som ikke før har hatt tilgang på en datamaskin og kunnskapen og mulighetene internett gir. Det er hovedsakelig barnehjem og barneskoler som har fått datamaskiner, men også enkeltstudenter, en professorer og en kvinneklinikk i Guatemala har fått hjelp. Her kan du lese mer om prosjektene våre til nå. Smarttelefoner og nettbrett har hovedsakelig blitt donert til flere døveskoler vi har et samarbeid med via DMI Norge i Afrikanske land; Kongo, Malawi, Kenya, Rwanda, Burundi, Uganda og Zambia. Dette gjør at de plutselig kan kommunisere med andre ikke-døve i tillegg til å komme på internett og alle mulighetene det gir. Dette åpner en helt ny verden for dem!

Det er et kjempestort behov for datamaskiner, smarttelefoner og nettbrett der ute, og det hele er jo en perfekt kombinasjon med oss her i Norge, som dessverre ligger på førsteplass i elektronisk avfall. Det betyr at vi nordmenn har et spesielt stort ansvar for å ta grep, og gjøre noe med det som har blitt et enormt problem for miljøet; naturen vår, havene våre og luften vi puster inn.

I bildet ovenfor ser vi FN sine bærekraftsmål. DigiAid gjør alt vi kan for å bidra til alle disse punktene!

Vi har jo nå hatt flerfoldige små prosjekter rundt omkring i verden, faktisk i 19 forskjellige land. Prosjekt nr. 19 har vi sammen med NorseAid og NUUG i Ukraina. Dette er et langt større prosjekt enn DigiAid har hatt før med mål om å samle inn hele 10.000 brukte datamaskiner som skal gå til ukrainske skolebarn som har fått skolen sin bombet i stykker, og som hvis eneste mulighet å fortsette undervisningen på er digitalt via nettbasert undervisning. Første sending på 44 maskiner kom frem i september 2023, og gav en stor glede til skolen og elevene som mottok utstyret!

DigiAid har kommet et godt stykke på vei de siste 9 årene, og har gått fra noe som ble drevet på fritiden og i helger, til å bli en stor og pålitelig partner for mange der ute som har mottatt og mottar hjelp og støtte fra oss. Dette arbeidet mener vi er svært viktig for å utjevne ulikhet og urettferdighet, og for fred og fremgang i verden. Men vi kan ikke gjøre alt dette alene, og vi ønsker og håper at så mange som mulig vil støtte oss i arbeidet vi gjør. Har du lyst til å være med å bidra til videre suksess, gå til denne siden for å finne ut av hvordan akkurat du kan bidra til at barn og unge kan få en bedre fremtid og samtidig slå et slag for miljøet.

Frivillige

20230907_1324332

Børge Johnsen

Børge Johnsen er en seriegründer og tidligere bedriftsleder med 14 års erfaring innen oppstart, ledelse, salg og daglig drift av selskap. Han har en forkjærlighet for realfag og teknologi, og fant fort ut at han elsket å studere og lære nye ting. Børge har studert i 12 år på forskjellige universiteter og har studert elektronikk, matematikk, informatikk, astronomi, romteknologi, programmering, kybernetikk, kretskortdesign, fysikk, biometrisk instrumentering, japansk språk og sørøst-asiatisk kulturhistorie. Børge har en Bachelorgrad i Romteknologi samt en Mastergrad i Fysikk, med kretskortdesign og elektronikk som hovedemne. Han har også opparbeidet seg en lang arbeidskarriere med varierte jobber. Helt fra siden han ble 13 år gammel og hadde lov til å jobbe har Børge jobbet. Det begynte som avisbud, men han har også jobbet som kirketjener, vaktmester, datakursholder, programmerer, elektronikkingeniør, selger, datatekniker, gründer, IT-support, produktutvikler, salgssjef, daglig leder og strategiansvarlig. Nå er Børge fast bestemt på å gjøre noe godt for verden, og ved å kombinere all utdannelse og arbeidserfaring er han som skapt til å lede DigiAid og trå til både for mennesker som trenger hjelp og støtte, og for miljøet og naturen selv. Som Børge mener: kunnskap og teknologi, samt en god dose hardt arbeid, er det som skal til for å løse mange av problemene verden står overfor i dag.